Zdrowe odżywianie i batony ociekające utwardzonym tłuszczem i cukrem zdecydowanie nie idą w parze. Na szczęście nigdy nie byłam zagorzałym zwolennikiem jedzenia słodyczy. Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, co zdarza się bardzo rzadko, wówczas sięgam po kostkę (lub dwie) gorzkiej czekolady i to w zupełności wystarcza mi do zaspokojenia cukrowego głodu. Co jednak zrobić w sytuacji, kiedy nie wyobrażasz sobie życia bez dziennej dawki słodkości? Rozwiązanie jest banalnie proste - wystarczy banan, gorzka czekolada i ulubione dodatki tj. orzechy czy wiórki kokosowe - a w kilka chwil powstanie zdrowa, słodka przekąska.
Do przygotowania bananów w gorzkiej czekoladzie potrzebne będą:
- 2 banany
- tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- migdały (posiekane)
- wiórki kokosowe
- jagody goji
- ziarna kakaowca (kruszone)
Banany obieramy, przekrawamy na pół i nabijamy na patyczki (mogą być te do szaszłyków).
Banany wykładamy na deskę i wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażarki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wyciągamy banany z zamrażarki, dokładnie pokrywamy czekoladą i od razu (czekolada zastyga w błyskawicznym tempie) posypujemy wiórkami kokosowymi, migdałami, jagodami goji czy ziarnami kakaowca.
Umieszczamy banany na papierze do pieczenia, całość układamy na desce i wkładamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.
SMACZNEGO!