Zdrowy styl życia to sztuka znalezienia smacznego zamiennika dla nie do końca zdrowych smakołyków. Do tej pory pokazywałam Ci tylko zdrowe odpowiedniki dla chipsów (pieczone chipsy z plantanów lub pieczona ciecierzyca z wędzoną papryką), które cieszą się jednak tak dużą popularnością, że postanowiłam dzielić się z Tobą także innymi ciekawymi i przede wszystkim zdrowszymi zamiennikami niektórych potraw czy produktów. Tym razem padło na panierkę.
Pomysł na zdrowszą wersję panierki powstał za czasów, kiedy fast foody gościły często na naszym stole - szczególnie ten jeden ze starszym panem w okularach w logo. W kurczaku z KFC jest coś takiego jak w chipsach - zjesz jednego i już nie możesz przestać. Kiedy więc postanowiliśmy zmienić styl odżywiania zaczęliśmy poszukiwania czegoś, co zastąpi nam chrupiącego kurczaka z KFC. Niestety kupienie gotowej panierki bez zbędnych chemicznych dodatków nie jest wcale takie łatwe. Tak powstała panierka z płatków kukurydzianych. Pamiętam jak za pierwszym razem rozbijałam płatki wrzucając je do woreczka i waląc w niego tłuczkiem do mięsa, ale bez obaw, obecnie mam prostszy sposób.
Do przygotowania panierki z płatków kukurydzianych potrzebować będziesz następujących produktów:
- płatki kukurydziane
Możesz kupić swoje ulubione, ale ja polecam Nestle Corn Flakes, bo nie dość, że są najlepsze w smaku to jeszcze idealnie chrupią.
- ulubione przyprawy
Możliwości są tu nieograniczone. Możesz dodać tylko słodką paprykę, ale równie dobrze sprawdzi się Twój ulubiony miks ziół.
Do panierki, którą widzisz na zdjęciach, użyłam następujących przypraw:
- słodka papryka
- zioła greckie (bazylia, oregano, mięta, tymianek, sól, pomidory)
- mięta zielona
- czubrica zielona
- czosnek granulowany
- rozmaryn
- ostra papryka
- sól morska
- pieprz.
Tym razem jest to przepis, w którym nie podam Ci wyliczonych specjalnie proporcji - tylko dlatego, że każdy z nas ma inne wyczucie smaku i co innego będzie nam odpowiadać, zarówno w kwestii wyboru samych przypraw, jak i ich ilości. Natomiast ilość użytych płatków zależy od tego, jak dużą porcję panierki chcesz przygotować na raz. Osobiście polecam zrobić od razu większą ilość - bez problemu możesz ją przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, przez długi czas.
Wystarczy wrzucić płatki kukurydziane i wybrane zioła do blendera i zmielić na pożądaną grubość. Ja polecam mielić mieszankę w dostawce do blendera przeznaczonej do mielenia orzechów.
Od czasu odkrycia panierki z płatków kukurydzianych, jeśli już panieruję mięso to tylko w niej - nie dość, że jest pełna smaku to dodatkowo nadaje mięsu fantastyczną chrupkość. Polecam do pieczonych polędwiczek z kurczaka.
Używasz płatków kukurydzianych do panierowania? Jakie są Twoje ulubione zioła, których używasz do swoich kuchennych kreacji?