Pogoda nas ostatnio wyjątkowo rozpieszcza - jest ciepło i słonecznie, a to oznacza, że czas na zimne, orzeźwiające napoje. Jeśli uwielbiasz mrożoną kawę to sprawdź przepis na cold brew, czyli kawę parzoną na zimno, a jeśli wolisz coś bez kofeiny to dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na cytrynowo-ogórkową lemoniadę z miętową nutą, która idealnie ugasi pragnienie i świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.
Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować następujących składników:
* 1 średni ogórek
* 4 cytryny
* 1 litr wody mineralnej
* garść liści mięty
Opcjonalnie:
* lód
* miód, syrop z agawy czy syrop z daktyli.
Połowę ogórka kroimy w plastry, a drugą ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy sok.
Z trzech cytryn wyciskamy sok, a jedną kroimy w plastry.
Plastry ogórka i cytryny wrzucamy do dzbanka / karafki, dodajemy sok z cytryny i ogórka oraz garść liści mięty. Całość zalewamy wodą.
Jeśli wolisz lemoniadę w wersji słodkiej niż kwaśnej możesz dodać odrobinę miodu czy innego ulubionego "słodzika".