
Długi weekend majowy jest w Polsce nieoficjalnym otwarciem sezonu grillowego, a skoro majówka już za nami to dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na szaszłyki w stylu greckim z sosem tzatziki.

Do przygotowania szaszłyków będą potrzebne następujące składniki:
* 500 g piersi z kurczaka
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżeczka octu z białego wina
* 2 łyżki oleju z awokado
* 2 łyżeczki suszonego oregano
* 1 łyżeczka suszonej pietruszki
* 1 łyżeczka suszonej mięty
* 1/2 łyżeczki suszonej kolendry (liście)
* sól himalajska i pieprz (do smaku).
Piersi z kurczaka pokrój w kostki, a przyprawy wymieszaj razem z octem, olejem i sokiem z cytryny. Miksturę (będzie miała konsystencję pasty) połącz razem z kurczakiem. Całość dobrze wymieszaj tak, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków. Pamiętaj, by wcześniej namoczyć patyczki w wodzie przez minimum 30 minut - to zapobiegnie ich przypaleniu. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na tacce na grillu. Możesz przygotować je także na patelni grillowej uprzednio lekko spryskanej olejem z awokado. Grilluj kurczaka do czasu aż będzie dokładnie upieczony w środku, a na zewnątrz się lekko zrumieni. Czas grillowania uzależniony jest od tego, jakiego sprzętu używasz.

Nie ma grilla bez sosu tzatziki, który pasuje właściwie do każdego dania, a tym bardziej do szaszłyków. Dlatego też nie może go zabraknąć, na Twoim stole, podczas sezonu grillowego.
Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne następujące składniki:
* 1 i 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 250 g)
* 1/2 ogórka
* sok z 1/2 cytryny
* 1-2 małe ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonej mięty
* 1 łyżeczka suszonego koperku
* 2 łyżeczki świeżego koperku
* sól himalajska i pieprz (do smaku).
Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnij z nadmiaru wody. Do miseczki przełóż jogurt naturalny i dodaj do niego ogórka, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
