Upalne lato powróciło. A czy jest coś lepszego podczas słonecznych, letnich dni niż mrożone latte, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i mogą je pić nawet Ci, którzy nie przepadają za kawą? Tak myślałam. Nie ma. Właśnie dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na mrożone kurkumowe latte z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i wanilii. Nie dość, że jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu to błyskawicznie gasi pragnienie, a do tego fantastycznie smakuje. Jeśli dodamy do tego właściwości zdrowotne to chyba nie zdziwi Cię, kiedy powiem, że napój ten zwany jest płynnym złotem. Złoto, które wyczarujesz w zaciszu własnej kuchni w kilka chwil. To jak, spróbujesz?
PRZEPIS NA MROŻONE ZŁOTE MLEKO Z CYNAMONEM, IMBIREM, KARDAMONEM I NUTĄ WANILII.
Do przygotowania latte z kurkumą będziesz potrzebować następujących składników:
* 2 szklanki mleka roślinnego (1 szklanka mleka kokosowego i 1 szklanka mleka
migdałowego)
* 2 łyżki cukru kokosowego
* 1.5 łyżeczki kurkumy
* 0.5 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki imbiru
* szczypta kardamonu
* szczypta czarnego pieprzu
* 0.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze kielichowym lub shakerze do drinków.
Serwuj z lodem.
DLACZEGO WARTO DODAĆ KURKUMĘ?
Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy posiada działanie przeciwzapalne, a przy tym jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Właściwości kurkumy:
* wspomaga pracę trzustki i wątroby
* poprawia przemianę materii
* wzmacnia odporność organizmu.
DLACZEGO WARTO DODAĆ CYNAMON?
Właściwości cynamonu:
* uwrażliwia tkanki na insulinę* obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
* wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
DLACZEGO WARTO DODAĆ IMBIR?
* może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi
* ma silne właściwości przeciwzapalne
* ułatwia trawienie (pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, działa żółciopędnie i
rozkurczowo).
DLACZEGO WARTO DODAĆ CZARNY PIEPRZ?
Kurkumina jest słabo wchłaniana do krwiobiegu, a piperyna, czyli substancja, którą zawiera czarny pieprz zwiększa jej wchłanialność aż o 200%. Właśnie dlatego kurkuma powinna być spożywana w towarzystwie odrobiny czarnego pieprzu.
DLACZEGO WARTO DODAĆ KARDAMON?
* wykazuje działanie przeciwzapalne
* pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii
* wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza przemianę materii.