Popcorn to jedna z tych przekąsek, która z zasady jest zdrowa, ale czasem można się na takim myśleniu przejechać i wchłonąć nie tylko tonę kalorii, ale także tłuszczu utwardzonego. Taki jest właśnie popcorn kupowany przed seansem w kinie. Znajdziesz tam ogromną ilość tłuszczu oraz soli. Oczywiście zrobiony w domu to co innego. Pewnie. O ile przygotujesz taki popcorn sama. Zdecydowana większość popcornów, które przeznaczone są do przygotowania w mikrofalówce zawierają niestety tłuszcze utwardzone, a i te już gotowe sprzedawane w paczkach, jak chipsy, też bardzo często zawierają ten nieszczęsny olej palmowy. Jeśli do tego wybierzesz popcorn smakowy - np. serowy - to może się zdarzyć, że przy okazji zjesz jeszcze trochę chemii w postaci wzmacniaczy smaku. Dlatego też dziś przychodzę do Ciebie z prostym przepisem na serowy popcorn, który będzie idealny nawet dla wegan, bo nie zawiera ani grama sera.
Do przygotowania serowego popcornu będą potrzebne następujące składniki:
* ziarno kukurydzy
* olej rzepakowy
* oliwa z oliwek
* 4 łyżeczki płatków drożdżowych
* 1 łyżeczka suszonego koperku
* 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
* szczypta czarnego pieprzu.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego w garnku. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wsypujemy ziarno kukurydzy, tak by pokryło całe dno garnka. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ziarenka zaczną strzelać. Gotowy popcorn przesypujemy do miski, a następnie przygotowujemy serową posypkę.
W moździerzu rozcieramy płatki drożdżowe. Następnie dodajemy koperek, czosnek, sól i pieprz.
Lekko spryskujemy popcorn oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy rękoma, by pokryć go cienką warstwą tłuszczu. Następnie posypujemy popcorn naszą "serową" kompozycją i delikatnie mieszamy tak, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.
* oliwa z oliwek
* 4 łyżeczki płatków drożdżowych
* 1 łyżeczka suszonego koperku
* 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
* szczypta czarnego pieprzu.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego w garnku. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wsypujemy ziarno kukurydzy, tak by pokryło całe dno garnka. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ziarenka zaczną strzelać. Gotowy popcorn przesypujemy do miski, a następnie przygotowujemy serową posypkę.
W moździerzu rozcieramy płatki drożdżowe. Następnie dodajemy koperek, czosnek, sól i pieprz.
Lekko spryskujemy popcorn oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy rękoma, by pokryć go cienką warstwą tłuszczu. Następnie posypujemy popcorn naszą "serową" kompozycją i delikatnie mieszamy tak, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.