Magia w kuchni, czyli serowy popcorn bez dodatku sera.

Przepis na serowy popcorn z dodatkiem płatków drożdżowych zamiast sera.

Popcorn to jedna z tych przekąsek, która z zasady jest zdrowa, ale czasem można się na takim myśleniu przejechać i wchłonąć nie tylko tonę kalorii, ale także tłuszczu utwardzonego. Taki jest właśnie popcorn kupowany przed seansem w kinie. Znajdziesz tam ogromną ilość tłuszczu oraz soli. Oczywiście zrobiony w domu to co innego. Pewnie. O ile przygotujesz taki popcorn sama. Zdecydowana większość popcornów, które przeznaczone są do przygotowania w mikrofalówce zawierają niestety tłuszcze utwardzone, a i te już gotowe sprzedawane w paczkach, jak chipsy, też bardzo często zawierają ten nieszczęsny olej palmowy. Jeśli do tego wybierzesz popcorn smakowy - np. serowy - to może się zdarzyć, że przy okazji zjesz jeszcze trochę chemii w postaci wzmacniaczy smaku. Dlatego też dziś przychodzę do Ciebie z prostym przepisem na serowy popcorn, który będzie idealny nawet dla wegan, bo nie zawiera ani grama sera.

Przepis na serowy popcorn bez dodatku sera.

Do przygotowania serowego popcornu będą potrzebne następujące składniki:
* ziarno kukurydzy
* olej rzepakowy
* oliwa z oliwek
* 4 łyżeczki płatków drożdżowych
* 1 łyżeczka suszonego koperku
* 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
* szczypta czarnego pieprzu.

Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego w garnku. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wsypujemy ziarno kukurydzy, tak by pokryło całe dno garnka. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ziarenka zaczną strzelać. Gotowy popcorn przesypujemy do miski, a następnie przygotowujemy serową posypkę. 

W moździerzu rozcieramy płatki drożdżowe. Następnie dodajemy koperek, czosnek, sól i pieprz.

Lekko spryskujemy popcorn oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy rękoma, by pokryć go cienką warstwą tłuszczu. Następnie posypujemy popcorn naszą "serową" kompozycją i delikatnie mieszamy tak, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.


Serowy popcorn z dodatkiem płatków drożdżowych.