Chyba nie ma drugiej osoby, która uwielbiałaby ziemniaki tak jak ja. Kocham je pod każdą postacią, a szczególnie w wersji pieczonej. Dlatego też nie mogłam nie podzielić się z Tobą przepisem na, nie tylko smaczne, ale także pięknie wyglądające na talerzu, ziemniaki hasselback, które niektórzy nazywają też ziemniakami harmonijkowymi. Są banalnie proste w przygotowaniu, a sprawiają, że każde, nawet najprostsze danie obiadowe będzie wyglądało jakby wyszło spod ręki znanego szefa kuchni.
Do przygotowania ziemniaków hasselback będą potrzebne następujące składniki:
* ziemniaki
* oliwa z oliwek
* ulubione przyprawy.
Ziemniaki obieramy, a następnie nacinamy w równych odstępach (ok. 2-3 mm), uważając przy tym, by nie przeciąć ziemniaka na pół. Pomocne może być położenie ziemniaka na łyżce stołowej. Dzięki takiemu zabiegowi przepołowienie ziemniaka nie będzie możliwe.
Następnie układamy ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskujemy każdego ziemniaka oliwą z oliwek. Możemy także wysmarować je oliwą przy pomocy specjalnego pędzelka - tak by każdy z nich był dokładnie pokryty tłuszczem.
Przygotowujemy mieszankę ulubionych ziół - ja najbardziej lubię połączenie soli himalajskiej, pieprzu, czosnku, wędzonej papryki oraz mieszanki ziół do ziemniaków (proporcje ziół uzależnione są od Waszych preferencji smakowych). Wszystkie zioła mieszamy dokładnie w miseczce, a następnie posypujemy nimi ziemniaki.
Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i pieczemy ok. 45-60 minut. Czas uzależniony jest od wielkości ziemniaków. Są gotowe do jedzenia, kiedy będą miękkie w środku, a na zewnątrz utworzy się chrupiąca warstwa. W połowie pieczenia można je jeszcze lekko spryskać oliwą i podsypać ziołami.
Ziemniaki hasselback to idealny dodatek do każdego obiadu, ale równie dobrze smakują samodzielnie.