
Jeśli trafiłaś na mojego bloga to pewnie bardzo dobrze zdajesz sobie sprawę z tego, że sklepowe batoniki to zazwyczaj morze cukru i tłuszczy utwardzonych. Oczywiście można wytłumaczyć sobie ich kupowanie tym, że wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas coś takiego nam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że nie warto pchać w siebie cukru i tłuszczu w najgorszej postaci, kiedy można w kilka chwil przygotować słodkości, których skład będzie nam znany i nie przyprawi o ból głowy... ani żołądka. Były już czekoladowe batoniki z masłem orzechowym, żurawiną, miechunką i chia na bazie daktyli, a tym razem przygotowałam dla Ciebie batoniki, których głównym składnikiem są płatki owsiane. Sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie lub jako słodki dodatek do herbaty.

Do przygotowania owsianych batoników będą potrzebne następujące składniki:
* 1.5 kubka płatków owsianych
* 0.5 kubka suszonych śliwek
* 0.5 kubka suszonych moreli
* 0.5 kubka rodzynek
* 0.5 kubka orzechów włoskich
* 6 łyżek sezamu łuskanego
* 2 łyżki czarnego sezamu
* 1/3 kubka masła orzechowego
* 2 łyżki masła klarowanego
* 4 łyżki miodu malinowego
* 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka surowego kakao
* 0.5 łyżeczki cynamonu
* szczypta soli himalajskiej.
Suszone owoce (pamiętaj, by wybierać te niesiarkowane) i orzechy kroimy na drobne kawałki. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, suszone owoce, sezam oraz orzechy. Całość mieszamy.
Masło klarowane rozpuszczamy i łączymy razem z masłem orzechowym, miodem, ekstraktem waniliowym, cynamonem, kakao i solą. Dokładnie mieszamy.
Następnie wlewamy naszą miksturę do suchych składników i mieszamy silikonową szpatułką do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
Przekładamy naszą miksturę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, tak by utworzyła równą warstwę.
Wkładamy do lodówki na minimum 4 h, po czym kroimy na równe części.
Batoniki lepiej zachowują swoją formę, jeśli są przechowywane w lodówce.
