Czy jest tu ktoś, kto, w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, nie upiekł jeszcze chlebka bananowego? Ostatnie tygodnie zdecydowanie upływają wszystkim pod znakiem pieczenia. Nie zliczę ile już takich chlebków zdążyliśmy zjeść. Nadszedł więc czas na jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na chlebek bananowy w formie muffinek.
BANANOWE BABECZKI Z MROŻONYMI OWOCAMI I NUTĄ CYNAMONU
SKŁADNIKI:
* 3 dojrzałe banany
* 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej (polecam mąkę Lubella pełne ziarno)
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego
* 1/3 szklanki erytrytolu
* 1 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 jajko
* 1/4 szklanki ulubionego napoju roślinnego
* 50 g gorzkiej czekolady min. 64%
* ulubione mrożone owoce (u mnie jest to owocowy mix - wiśnie, maliny i śliwki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banany rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków (zdecydowanie polecam tę drugą opcję).
Do bananów dodajemy pozostałe składniki, w tym posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy każdą do połowy (z przepisu wychodzi 12 babeczek). Do środka wkładamy mrożone owoce i zalewamy resztą ciasta.
Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 35 minut.
Babeczki idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie, a także jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. Można przechowywać je w zamkniętym pojemniku przez tydzień i przez cały czas są tak samo smaczne, jak zaraz po upieczeniu.