Kto nie lubi pizzy? Nie oszukujmy się - nie ma takich osób. Pizza to życie. Co jednak w sytuacji, kiedy nie mamy czasu na siedzenie w kuchni i/lub ochoty na czekanie aż nasze drożdżowe ciasto urośnie jak należy? Rozwiązaniem idealnym jest tarta flambee. Mogę się założyć, że kiedy jej spróbujesz pokochasz ją równie mocno, jak klasyczną pizzę. Łap przepis i leć do kuchni.
TARTA FLAMBEE Z CHORIZO, RUKOLĄ I POMIDORKAMI CHERRY
SKŁADNIKI:
ciasto:
* 200 g mąki pszennej typ 650
* 75 ml letniej wody
* 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
* 3 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania blachy
dodatki:
* mozzarella
* rukola
* pomidorki koktajlowe
* chorizo
* świeżo zmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, wodę, oliwę i sól mieszamy razem, po czym dokładnie zagniatamy powstałe ciasto.
Na blacie (lub stolnicy) oprószonym delikatnie mąką rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, który następnie przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym oliwą z oliwek.
Na wierzch układamy pokrojone chorizo i mozzarellę.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Pieczemy przez 15 minut.
Po wyciągnięciu tarty z pieca układamy na niej rukolę i pokrojone pomidorki cherry. Na koniec podkreślamy smak świeżo zmielonym pieprzem.
Polecam także wersję z bazyliowym pesto i szynką parmeńską.