Poranki to najbardziej zabiegana część mojego dnia. Każda sekunda jest na wagę złota. Przygotowanie śniadania nie może więc zajmować zbyt wiele cennego czasu. Powinno być jednak zdrowe, pożywne i smaczne. Wszystkie te kryteria spełnia mój ulubiony tost z awokado i ciecierzycą. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz, to danie wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu.
TOST Z AWOKADO, CIECIERZYCĄ I CZARNUSZKĄ
SKŁADNIKI:
* ulubiony chleb (polecam pszenno-żytni)
* awokado
* ciecierzyca
* sok z cytryny
* olej z awokado
* słodka papryka
* sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Chleb wrzucamy do tostera, a w tym czasie widelcem rozgniatamy awokado. Następnie wciskamy odrobinę soku z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy.
Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do miseczki, a następnie dodajemy odrobinę oleju z awokado, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i podprażamy na patelni.
Na posmarowany awokado chleb układamy ciecierzycę. Całość posypujemy czarnuszką i wykończamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Ps. Celowo nie podaję konkretnych ilości danych składników, bo tak naprawdę wszystko zależy od Twojego gustu.