Uważam, że kanapki stanowią najbardziej wszechstronną formę śniadania, a jednocześnie są w moim odczuciu bardzo niedoceniane. Kanapka to nie tylko byle jak rzucony plaster sera i szynki na chleb posmarowany masłem. Tak naprawdę w kwestii kanapek ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i kubki smakowe.
W moim śniadaniowym menu królują kanapki, nie lubię jednak jeść w kółko tego samego, dlatego też nieustannie poszukuję nowych połączeń smakowych. Na blogu znajdziesz już przepis na kanapkę z ogórkiem w wersji deluxe oraz tost z awokado, pieczoną ciecierzycą i czarnuszką. Obie propozycje przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Dziś do tego grona dołącza kanapka z awokado, tartym jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem. Kluczem do sukcesu jest tu tarte jajko, które przygotowane w ten sposób sprawia, że staje się ono lekkie i puszyste jak chmurka.
KANAPKA Z AWOKADO, TARTYM JAJKIEM, BEKONEM I SZCZYPIORKIEM
SKŁADNIKI:
* ulubiony chleb
* awokado
* jajko
* bekon
* szczypiorek
* sok z cytryny
* sól i pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Chleb wrzucamy do tostera albo podpiekamy, na patelni, na odrobinie masła.
W tym czasie rozgniatamy awokado widelcem, a następnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Jajko gotujemy na twardo, a plastry boczku kroimy w paseczki i smażymy aż do osiągnięcia chrupkości.
Kiedy jajko ostygnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.
Chleb posmarowany awokado posypujemy startym jajkiem i boczkiem, a całość wykańczamy posiekanym szczypiorkiem. Na koniec odrobina pieprzu i soli do smaku i kanapka gotowa.
Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakowało.