Królewskie śniadanie - kanapka z awokado, tartym jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem.

Kanapka z tartym jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem.

Uważam, że kanapki stanowią najbardziej wszechstronną formę śniadania, a jednocześnie są w moim odczuciu bardzo niedoceniane. Kanapka to nie tylko byle jak rzucony plaster sera i szynki na chleb posmarowany masłem. Tak naprawdę w kwestii kanapek ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i kubki smakowe. 

W moim śniadaniowym menu królują kanapki, nie lubię jednak jeść w kółko tego samego, dlatego też nieustannie poszukuję nowych połączeń smakowych. Na blogu znajdziesz już przepis na kanapkę z ogórkiem w wersji deluxe oraz tost z awokado, pieczoną ciecierzycą i czarnuszką. Obie propozycje przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Dziś do tego grona dołącza kanapka z awokado, tartym jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem. Kluczem do sukcesu jest tu tarte jajko, które przygotowane w ten sposób sprawia, że staje się ono lekkie i puszyste jak chmurka. 

KANAPKA Z AWOKADO, TARTYM JAJKIEM, BEKONEM I SZCZYPIORKIEM

SKŁADNIKI: 
* ulubiony chleb
* awokado
* jajko
* bekon
* szczypiorek
* sok z cytryny
* sól i pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Chleb wrzucamy do tostera albo podpiekamy, na patelni, na odrobinie masła. 

W tym czasie rozgniatamy awokado widelcem, a następnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. 

Jajko gotujemy na twardo, a plastry boczku kroimy w paseczki i smażymy aż do osiągnięcia chrupkości. 

Kiedy jajko ostygnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.

Chleb posmarowany awokado posypujemy startym jajkiem i boczkiem, a całość wykańczamy posiekanym szczypiorkiem. Na koniec odrobina pieprzu i soli do smaku i kanapka gotowa. 

Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakowało.